Deg selv og andre

I denne artikkelen ønsker vi å klargjøre og fremheve de viktigste aspektene ved individet (deg) og individets (ditt) forhold til andre.

Det finnes så å si uendelig med kunnskap og visdom angående hva man bør vite om seg selv og andre, samt samspillet oss i mellom. Vi forsøker av den grunn kun å fremme det vi synes er viktigst. Hvis du synes vi har glemt noe viktig setter vi stor pris på om du beskriver det i en mail til oss. På forhånd takk.

Det aller viktigste i livet er deg selv, altså din fysiske og psykiske helse. For å ha god fysisk helse må du spise sunt og være i aktivitet. Har du god fysisk helse er sjansene gode for at du også har god psykisk helse. For ytterligere å sikre god psykisk helse er jordnærhet og måtehold/balanse i forhold til det meste, det viktigste.

Vær opptatt av å bli kjent med deg selv samtidig som du ønsker å utvikle deg selv. Hvis du kun er opptatt av en av delene vil du få problemer. (Husk at ikke bare du, men også alle andre har behov for å utvikle seg selv. Krev/forvent derfor ikke mer av andre enn du krever/forventer av deg selv.)

Ikke sammenlign deg mye med andre. Vær isteden mest opptatt av din egen utvikling.

Husk at det er fort gjort å mene det samme som det de andre mener, samtidig får folk ofte stor respekt for mennesker som tør å stå for egne meninger som er annerledes.

Du som alle andre har mentale svakheter. Det gjelder å forstå hvorfor, samt minimere innflytelsen dette har i deg.

Folk flest har en tendens til å være skeptiske til det de vet lite om.

Hvis du deler glede blir gleden ofte større. Hvis du deler sorg blir sorgen ofte mindre.

Det er lurt å verdsette det positive andre gjør minst like mye som du verdsetter det positive du selv gjør. Mange vil beundre en slik oppførsel.

Vær klar over at det er lettere å være kritisk til folk man synes er stygge/klønete/»svake» enn de du synes er attraktive/»sterke».

Det er viktig å vise at du setter pris på de du liker, samt bruke liten tid eller ingen tid på de menneskene du misliker. Det er også viktig å gi alle mennesker tid til å bli kjent med dem, før du avgjør om du liker dem eller ikke. Det er også viktig å være klar over at det alltid er mer som samler oss mennesker enn som skiller oss. Tenk på det neste gang du vurderer å avslutte et vennskap eller et forhold (ingen betydelige relasjoner er knirkefrie).

Det er vanlig å oppleve sterkere emosjonelle reaksjoner ovenfor personer du har en betydelig tilknytning til (de som betyr mye for deg) enn andre. Det å oppleve at du av og til blir ekstra skuffet eller irritert på noen, kan derfor bety at disse betyr ekstra mye for deg på en eller annen måte.

Mennesker utrykker kjærlighet forskjellig. Noen svært direkte, mens andre gjør det inderikte. En god klem, et godt råd eller en tjeneste, alt er kjærlighet.

Når man opplever mye motgang blir man lett irritert. Hvis man opplever mye bra i livet blir man nesten aldri irritert.

Vit også at ungdom ofte er opptatt av lite viktige ting (nesten alltid det de anser som kult), mens deres styrke er at de kan bryte ned utdaterte holdninger. Eldre mennesker derimot er som regel opptatt av viktig ting, men deres svakhet er at de ofte ikke vet hva som er utdatert.

Det er også verdt å merke seg at man som barn beundrer de som virker snille eller glade. Når man blir eldre og er ung voksen beundrer man som regel de man synes er kule eller tøffe. Voksne og eldre mennesker har blitt kloke og beundrer som regel det fornuftige eller vakre/flotte (holdninger/standpunkter). Hvis en person, bedrift/organisasjon eller nasjon innehar de fleste av disse egenskapene vi mennesker beundrer, jo sterkere er deres posisjon blant folk flest.

Vær klar over at du faktisk påvirkes/formes av din egen fremtoning (utseende+væremåte). De du møter i hverdagen reagerer/oppfører seg nemlig ovenfor deg på en måte som er påvirket av fremtoningen din. Det er altså noe sannhet i uttrykket: Smil til verden og verden smiler til deg.

Mental stimuli er mer verdifullt enn fysisk stimuli. En god venn er altså mer verdifull enn en god elsker. Tenk på dette når du velger/finner deg en livspartner.

Individuell suksess er noe vi alle strever etter, og hva suksess innebærer for hver enkelt av oss kan variere mye. Det kan være et A4 liv eller det å være fornøyd med seg selv, men for de fleste av oss dreier det seg dessverre som regel kun om mye penger, karriere eller berømmelse (Dette skyldes nok dagens media (Utfyllende tanker se vår artikkel: Noe alle burde vite om media)). Det er også viktig å være klar over at samfunnet i dag ikke er perfekt og gir derfor ikke alle mulighet til å oppnå suksess. Noen får kanskje hundrevis av muligheter mens andre kan få null (dagens skolesystem passer for eksempel ikke for alle). I gode samfunn tror vi folk flest som regel får flere sjanser til å oppnå suksess enn i dårlige samfunn. Vårt tips til deg er at du skaffer deg en jobb/hobby hvor du kan arbeide med det du er entusiastisk opptatt av.

PS: Det viktigste er at du føler du har det bra, og ikke skader andre. Husk også at jo mer forskjellig vi mennesker er, jo større frihet får vi alle.