Global makt og innflytelse

Global makt og innflytelse

USA er verdens klart største militærmakt. I tillegg har de alliert seg militært med nesten hele Europa gjennom NATO alliansen. Denne militær alliansen er overlegen alt annet når det kommer til militær styrke i verden i dag. NATO ble opprettet like etter andre verdenskrig.

Økonomisk har USA og vest Europa dominert verden de siste hundre årene. Men mye tyder på at dette er i ferd med å snu. Mange økonomiske eksperter hevder at Kinas økonomi snart er like stor som USAs. I tillegg har Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (BRICS) opprettet globale økonomiske institusjoner sammen.

Militært er altså vesten med USA i spissen i en klasse for seg selv. Når det er sagt er det viktig å vite at Russland og USA har omtrent like mye atomvåpen. Russland er med andre ord i likhet med USA en umulig motstander, da begge kan tilintetgjøre sine motstandere. Kina har også uttalt at de har som mål å ha et av verdens ledende militære i 2050.

Den 26. mars 2018 gjorde Kina det mulig å handle olje i Yuan (den kinesiske valutaen). Før har det kun vært mulig å handle olje i dollar (derav begrepet Petrodollar), noe som har styrket dollarens posisjon som verdens ledende/sterkeste/sikreste valuta.

En annen viktig hendelse i styrkeforholdet mellom Kina og USA er dannelsen av den kinesisk dominerte banken AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank). Denne banken er ment som et alternativ til den USA dominerte Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. Flere av USA nærmeste allierte har blitt med i AIIB.

Vår konklusjon:

Økonomisk kan det altså virke som om Kina er i ferd med å utfordre USAs posisjon som verdens eneste supermakt. Militært er Kina fortsatt svake i forhold til USA, men Kinas militære vokser fort og de oppfører seg mer og mer som en supermakt, men enn så lenge kun i deres nærområder. Når det gjelder påvirkningskraft og innflytelse i folks liv verden over, er USA verdens eneste supermakt. Deres filmer og musikk dominerer verden. Når det gjelder global nyhetsformidling mener vi vesten leder an med USA i spissen også på dette området. Det at nesten hele verden snakker engelsk samt oppfatter USA som en forkjemper for frihet og demokrati, er også en stor fordel for USA når det gjelder innflytelse globalt.

Link med litt informasjon og tanker om Kina og USA: https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/A2Ka7n/USA-kan-forbli-verdens-overlegne-supermakt–Oystein-K-Langberg

Kilde:

www.icannorway.no/fakta/atomvapenarsenaler/#.WrvYg0xuLIU

https://no.wikipedia.org/wiki/Asian_Infrastructure_Investment_Bank

https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS