Hvor mye egg kan/bør man spise?

Eksperter blir ikke enige om eggets rolle i et sunt kosthold. Her vil vi presentere seriøs informasjon i forhold til egg.

Egg gir deg alle de næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C.
Egg inneholder:

Protein: Egg inneholder mye protein. Protein er nødvendig for å danne og vedlikeholde celler og vev, som muskler.

Vitamin D: Vitamin D gjør det mulig for kroppen å utnytte kalsium fra maten du spiser, dette bidrar til sterk beinbygning og tenner.

Vitamin E: Vitamin E beskytter kroppens celler og er viktig for immunforsvaret.

Selen: Selen samarbeider med vitamin E om å beskytte cellene og styrke immunforsvaret.

Vitamin B2 og vitamin B12: Disse vitaminene «smører» kroppsmaskineriet og er helt nødvendig for alle prosesser i kroppen.

Folat eller folsyre (også et B-vitamin): Dette er viktig for normal utvikling av kroppens arvestoff DNA, og for de røde blodcellene.

Vitamin A: Kalles øyets vitamin. Det er nødvendig for normalt syn, i tillegg til blant annet forplantningsevne og immunforsvar.

Jern: Brukes til å frakte oksygen fra lungene og ut i alle kroppens celler og vev.

Kilde: www.prior.no/egg/

Egg inneholder også kolesterol, men det kolesterolet som er i egg setter seg ikke i blodet. Så det er ingen grunn til å uroe seg, ifølge ernæringseksperten Jennie Nyenvik i svenske Aftonbladet.

Når det er sagt kom det i mars 2019 igjen påstander om at for mye egg ikke var bra på grunn av faren for at for mye kolesterol i kostholdet kunne føre til hjertesykdom (https://forskning.no/mat-og-helse-matematikk/ny-studie-mye-egg-koblet-til-hjertesykdom-og-dod/1312283). Vi anbefaler dere derfor til å spise maks ett egg om dagen.

Egg kan også hjelpe folk gå ned i vekt da det gir en meget god metthetsfølelse fordi det inneholder mye protein, men spis da kun eggehviten (hvis du ønsker å spise mye egg) da den ikke inneholder kolesterol.

Noen studier viser at kolin som egg inneholder forbedrer minnet og reaksjonsevnen.

Ved at egg inneholder aminosyer som bygger opp og fornyer cellene, kan dette bremse aldringsprosessen til utseendet ditt.

Siste troverdige artikkel vi forholder oss til: https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/ett-egg-om-dagen/

Forskning fra Canada har sett sammenheng mellom eggrik kost og en minsket risiko for hjerte- og karsykdommer og kreft.
Kilde: https://www.mabra.com/agg-kan-motverka-cancer-och-hjartsjukdom/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/eggs/

Folfat hjelper huden, håret og neglene.

Kilde: https://www.msn.com/nb-no/matogdrikke/matnyheter/forskerne-avslører-dette-skjer-i-kroppen-om-du-spiser-egg-hver-dag/ar-BBK37CU?li=AAb27D5&ocid=spartandhp