Høyt blodtrykk er farlig. Lær litt om det

Et problem med høyt blodtrykk er at man ofte ikke gjør noe med det selv om det kan være livsfarlig. Det er muligens slik fordi vi ikke helt vet hvilke faresignaler vi skal legge merke til for å oppdage at vi har høyt blodtrykk. Derfor vil vi nå fortelle dere hvilke symptomer dere bør legge merke til. Hvis du opplever å ha mange av symptomene bør du kontakte lege.

Før vi viser dere symptomene på høyt blodtrykk ønsker vi å si litt om hvorfor folk får høyt blodtrykk og hva som skjer i kroppen.

Det er viktig å vite at høyt blodtrykk er en livsstilsykdom. Overvekt, stress, dårlig matvaner (feks mye salt), dårlig søvn, røyking, mye alkohol og lite fysisk aktivitet øker risikoen. (ps: høyt inntak av koffein og lakris kan også øke blodtrykket) Det er også arvelig.

Det som skjer i kroppen ved høyt blodtrykk er at hjertet må jobbe hardere. Hjertemuskelen blir da fortykket og stiv, og får det vanskelig med å slappe av. Hele kroppen påvirkes da den forsøker å tilpasse seg det høye trykket, omtrent som når kroppen prøver å forsvare seg mot en infeksjon eller sykdom.

Nå kommer symptomene du bør være oppmerksom på:

1. Uvanlig mye neseblod.
2. At du føler deg trøtt ofte.
3. At du ofte får hodepine.
4. Puste vansker.
5. Sprengte blodkar i øye.
6. Svimmelhet «uten grunn».
7. Tinnitus.

Kilde: https://www.msn.com/nb-no/helse/health/l%C3%A6r-deg-symptomene-slik-vet-du-om-du-lider-av-h%C3%B8yt-blodtrykk/ar-AAvQ0CT?li=BBr5A5g&ocid=mailsignout