Dette bør du vite om avføring og urin

Avføringen vår inneholder mye informasjon om hvordan kroppen vår har det. Det er derfor leger av og til spør folk om å ta med litt avføring, slik at de kan finne ut hvordan kroppen vår har det. Men det er også mulig å få vite en del om kroppens tilstand kun ved å se på sin egen avføring.

Vanligvis skal avføringen være brun. Men den kan også være grønn hvis du har spist mye grønt, rød hvis du har spist mye rødbeter eller nesten svart hvis du har spist mye lakris eller jerntilskudd. Hvis fargen på avføringen ikke er brun samtidig som du ikke har spist noe som påvirker fargen bør du kontakte lege.

Svart avføring:
Hvis avføringen er svart uten at du har spist lakris eller jerntilskudd bør du kontakte lege med en gang. Vær ekstra oppmerksom på svart, tjæreaktig avføring med sterk lukt. Det kan indikere blødninger i fordøyelsekanalen.

Rød avføring:
Rød avføring kan som nevnt skyldes rødbeter, men hvis du har rød avføring uten å ha spist rødbeter kan det tyde på indre blødninger. Blod i avføringen kan tyde på mindre alvorlige problemer som hemoroider eller inflammatorisk tarmsykdom, men kan også være et tegn på tarmkreft. Ta kontakt med legen hvis du er i tvil om hva som forårsaker den blodige avføringen.

Grå eller blek avføring:
Dette indikerer galleproblemer. Det kan ha oppstått en blokkering i leveren din som da hindrer galle fra å komme inn i fordøyelsessystemet. Du bør også her kontakte lege.

Gul avføring:
Dette kan være et tegn på at kroppen ikke klarer å absorbere fett, og da er det fare for cøliaki. Kontakt derfor lege også ved gul avføring.

Grønn avføring:
Dette er helt greit. Sannsynligvis har du da spist mye grønne grønnsaker.

———————————————————————————————-

Hvis du plutselig begynner å gå på do oftere enn vanlig, bør du sannsynligvis kutte ned på inntaket av kaffe eller alkohol.

Mye slim i avføringen kan tyde på cystisk fibrose. Kontakt derfor lege.

Det er også greit å vite at man kan få diare og forstoppelse av stress eller andre problematiske sinnstilstander. Magen og hjernen er nemlig forbundet via nervesystemet.

Forstoppelse skyldes ofte for lite inntak av fiber. Spis derfor mer grønnsaker hvis du opplever forstoppelse. Hvis det vedvarer bør du kontakte lege, da dette kan indikere alvorlige problemer.
Det er også greit å vite at kvinner er mer utsatt for forstoppelse enn menn, da kvinnens tarm er ca 10cm lengre enn menns tarm. Derfor bør kvinner være ekstra påpasselige med å få i seg nok fiber.

Diare er ikke farlig og går som regel over i løpet av et par dager. Men skulle det ikke gå over kan det være et tegn på Crohns sykdom. Kontakt lege.

Det er normalt å gå på do jevnlig. Alt fra annenhver dag til to ganger om dagen er innenfor normalen.

Kilde: https://www.msn.com/nb-no/helse/health/dette-avslører-avføringen-om-helsen-din/ss-BBKIvIO?ocid=spartandhp#image=1

Når det gjelder urin bør du vite dette:

Hvis din urin er mørk eller veldig brun over tid bør du kontakte lege. Dette kan tyde på at du har gallesykdom.

Hvis du har blod i urinen skal du også oppsøke lege. Vær klar over at urinen ikke behøver å være rød som blod, den kan også se nesten svart ut eller være svært mørk. Dette kan tyde på urinveisinfeksjon. (grumsete, uklar urin med sterk lukt over litt tid kan også tyde på urinveisinfeksjon og lege bør kontaktes).

Hvis urinen skummer mye og er uklar over tid kan det tyde på at det er mye protein i urinen, noe som igjen kan skyldes nyresykdom. Kontakt lege.

Urinerer du veldig mye/ofte kan det være tegn på diabetes. Kontakt lege.

Se link for mer info: https://www.nettavisen.no/livsstil/fem-ting-du-ma-vite-om-urinen-din/3423595470.html