Grunnleggende info om sola vår

Sola reiser gjennom verdensrommet med en fart på 800 000 km/t.

Sola vår klassifiseres som en G2V. I dagligtale kalles den en gul dverg.

Vår sol/stjerne lyser klarere enn 85% av de andre stjernene i Melkeveien.

Vår sol er 4,6 milliarder år. Det regnes som middelaldrende, den er altså halvveis i livet.

Hvis solen var hul, kunne den fylles opp med 960.000 jordkloder. Men hvis vi forestiller oss at klodene hadde en form som gjorde at det ikke var noe tomt rom mellom dem når de ble puttet inn i den hule solen, ville det være plass til 1,3 millioner jordkloder.

Sola går i likhet med jorda i en sirkelbane. Jorda går rundt sola, mens sola går rundt sentrum av melkeveien (et sort hull). Sola vår eller altså vårt solsystem bruker ca 240 millioner år på en slik runde. Det vil si at vårt solsystem har gjennomført 18-20 runder i solas levetid. Mens mennesker har eksistert på jorda har vi reist 0,0008 ganger rundt sentrum av melkeveien.

Tempraturen på sola varierer. I midten av sola er det faktisk 15 millioner grader. Solas overflate har en temperatur på 5500 grader, mens solas ytterste atmosfære (koronaen) er mye varmere og har en temratur på mellom 1 og 3 millioner grader.

Sola veier 1.989.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kg. Ca 332 946 ganger så mye som jorda. Solas masse utgjør hele 99,8 % av all masse i vårt solsystem.

Sola er nesten som en perfekt kule. Forskjellen i solens diameter ved ekvator og polene er kun på ca 10 kilometer (sola er 1,4 millioner kilometer i diameter). Hvis sola hadde vært en badeball ville de 10 kilometerne tilsvart tykkelsen av et menneskehår.

Solen er hvit. Grunnen til at vi ser den som gul skyldes at vår atmosfære stanser en del av lyset. Lyset sola sender ut inneholder alle farger vi kjenner til. Det kan vi observere i regnbuer eller når lyset brytes gjennom en prisme.

Inne i solens kjerne foregår det en fusjonsprosess hvor hydrogen blir til helium. Etter hvert som mengden av helium stiger, lyser solen kraftigere og kraftigere med en økning på 10% per 1 milliarder år. Om 1 milliard år vil sola lyse så kraftig at alt vann på jorda vil fordampe, og livet vi kjenner til vil opphøre.

Sola inneholder 71% hydrogen og 27% helium.

Når sola vår blir dobbelt så gammel som den er nå, har den brukt opp alt hydrogenet sitt, og da vil den gå over til å gjøre helium om til karbon. Det får solen til å utvide seg og bli en rød kjempe. Merkur og Venus vil bli slukt opp, og jorden ryker kanskje også med. Etter 100 millioner år som rød kjempe vil solen ha brukt opp all sin energi og trekker seg derfor sammen. Den ender sine dager som en hvit dverg. Det er en tettpakket klump med en masse halvparten så stor som dagens sol og med en størrelse omtrent som jorden.

Kilder: https://snl.no/Sola
https://illvit.no/universet/solsystemet/solen/10-ting-du-ikke-visste-om-solen