Romtemperatur og søvn

Det er viktig hvilken romtemperatur man har når du skal sove. Når man sover mister man nemlig evnen til å regulere kroppstemperaturen, som igjen kan føre til redusert søvnkvalitet.

Det som ofte spiller en rolle er hvor mye klær man har på seg eller hvor tjukk dyna er, hevder søvnekspert Ståle Pallesen.

Pallesen sier det beste er å ha noe han kaller termisk nøytralitet, som er når kroppen genererer like mye varme som den mister til omgivelsene. Da skal temperaturem ligge på rundt 30 grader. Han anbefaler at romtempereturen er mellom 18 til 20 grader, hvis du bruker en vanlig helårsdyne og sover med undertyet på.

Kroppen vår regulerer vanligvis kroppstemperaturen, men i den dype REM-søvnen, som man har sent på natten, er man ekstra sensitiv for et varmt eller kaldt soverom, sier Pallesen.

På spørsmål om: Hva vil du si til dem som insisterer på å ha et iskaldt soverom og vinduet åpent hele vinteren? Pallesen svarer da: Så lenge det funker for dem, og søvnkvaliteten er god, kan de fortsette. Jeg vil ikke si at de ikke bør gjøre det, selv om det strider mot grunnleggende søvnråd. Hvis de får problemer med å sove, så bør de justere romtemperaturen. Enten ved kun å lufte før man legger seg eller ha på ovnen hele natten gjennom, avslutter Pallesen.

Kilde: https://www.dinside.no/bolig/sa-kaldt-bor-soverommet-ditt-vaere/61011704