Bør man la være å skrelle frukt og grønt?

Mange har sikkert hørt at det er mer vitaminer i skallet på frukt og grønnsaker enn det er i innmaten. Stemmer dette?

Ja, dette er en god tommelfingerregel. Stort sett er det nemlig slik at det er mest vitaminer i og rett under skallet. Men noen unntak fins. Noen av de viktigste unntakene er: Broccoli, bønner, gulrøtter og erter. Her er altså vitaminene jevnt fordelt.

En annen grunn til at man bør la være å skrelle, er at vitaminer kan «falle ut» da de oppløses både i vann og luft. Hvis skallet forblir på får ikke vitaminene kontakt med oksygen eller vann og blir derfor værende.

Hvis du skreller fordi du er redd for å få i deg sprøytemidler, skal du vite at dette ikke er nødvendig innen EU. I EU er det nemlig meget strenge krav og myndighetene regner med at folk spiser uten å skrelle eller vaske frukten eller grønnsaken.

Kilder:

https://forskning.no/mat-spor-en-forsker/spor-en-forsker-sitter-vitaminene-i-skallet/750179

https://www.nrk.no/livsstil/_-sproytemidlene-er-ikke-farlige-1.11170060