Forebyggende kosthold mot kreft

Forskning fra Stony Brook University i USA viser at opptil 90 prosent av krefttypene kan unngås. Disse mat- og drikkevarene kan redusere kreftrisiko:

-Daglig inntak av epler har vært forbundet med lavere risiko for lungekreft og tykktarmskreft. Fytokjemikaliene i epler har også vist seg å dempe kreftsvulster.

-Fiberrik mat. Å spise minst 25 gram fiber daglig kan bidra til å forhindre kreft.

-Helkorn (f.eks: bygg, brun ris, mais, havre, fullkornsbrød). Disse inneholder fiber som beskytter kroppen mot kolorektal kreft, proteasehemmere (som kan forhindre kreftceller i å spre seg), og saponiner og fytinsyre som begge antas å ha kreftforebyggende egenskaper.

-Pinto- og kidneybønner (men alle bønner er bra) er meget gode kilder til antioksidanter, som er meget positivt. De er også fulle av fiber (også positivt) og inneholder inositol heksafosfaat (IP6) som studeres for potensialet for å bekjempe kreft. Bønner kan redusere sannsynligheten for død av bryst-, tykktarms-, mage- og prostatakreft.

-Bær (spesielt blåbær) er en god kilde til kreftforebyggende flavonoider og antioksidanter.

-Brokkoli, kål og blomkål inneholder kreftforebyggende stoffer som glukosinolater.

-Linfrø. Inneholder lignaner som reduserer kreftveksten.

-Hvitløk. Hvitløk har vist seg å være kreftforebyggende.

-Grønn te. Det fins enda ingen klare bevis for at grønn te kan forebygge kreft, men forekomsten av kreft er mye lavere i Asia hvor de drikke mest grønn te. Grønn te inneholder polyfenoler og epigallocatechin gallat som er kraftige antioksidanter som undertrykker kreft.

-Karotenoider. Finnes i gulrøtter, søtpotet, mørke bladgrønnsaker, tomater, mango, aprikoser og plommer. Karotenoider er antioksidanter som beskytter celler mot skade. Reduserer risiko for bryst-, hud-,lunge-,mage- og prostatakreft, samt kreft i munn og strupehode.

-Det anbefales å bytte bort dyrefett (fins i kjøtt- og meieriprodukter) og transfett (fins i kaker og kjeks). Begge har vært knyttet til økt risiko for kreft. Et godt alternativ er enumettet fettstoffer (fins i olivenolje, nøtteoljer, avokado, nøtter og frø), og flerumettede fettstoffer (fins i vegetabilske oljer).

-Løk. Løk inneholder flavonoider som beskytter celler mot skade og anses å spille en viktig rolle i forebygging av kreft (kan også hjelpe mot hjerte- og karsykdommer).

-Paprika. Paprika inneholder mye av både flavonoider og karotenoider (begge kjent for å beskytte mot kreft). Paprika inneholder også iycopen som antas å kunne forhindre prostatakreft.

-Granateple juice inneholder mye antioksidanter, men ifølge en amerikansk studie inneholder denne frukten også ellagitanniner som vistnok forhindrer østrogen-responsive kreftceller i å multiplisere.

-Resveratrol. Dette finnes i skallet til røde druer, og i jordnøtter, granatepleer og rå kakao. Stoffet inneholder antioksidanter og har kreftforebyggende og anti-inflammatoriske evner. Det ser vistnok potensielt lovende ut som en effektiv behandling mot kreft.

-Rødvin. Fortsatt anbefales det å drikke 2-3 glass rødvin i uka, men ikke mer da høyt alkoholforbruk faktisk er knyttet til kreft.

-Laks, sardiner, ørret og makrell er noen av de fete fiskene som kan hindre kreft. Disse artene er rike på omega-3 fettsyrer som reduserer betennelse i kroppen. Kosttilskudd av fiskeolje kan også brukes.

-Soyaprodukter er forbundet med redusert risiko for brystkreft. Men ikke bruk for mye, da for høyt forbruk kan ha motsatt effekt.

-Tomater. Tomater er en fantastisk kilde til lycopen (som er bra). Litt oppsiktsvekkende er det at det anbefales behandlede tomatbaserte matvarer som ketchup og tomatsaus over ferske tomater. Disse har nemlig en høyere konsentrasjon av lycopen.

-Valnøtter. Det antas at de anti-inflammatoriske egenskapene til omeg-3-fettsyrene som finnes i valnøtter kan redusere forekomsten av kreftsvulster.

-Gurkemeie, Cayenne pepper (også andre sterke pepper typer), oregano, spisskummen, ingefær og persille er de krydderne som idag viser best egenskaper i å forebygge mot kreft.

Kilde:

https://www.msn.com/nb-no/matogdrikke/matnyheter/29-matvarer-som-kan-hjelpe-deg-med-%c3%a5-bekjempe-kreft/ss-BBKHMRn?li=BBr5A5g&ocid=mailsignoutmd

Kosthold du bør unngå er: Bearbeidet kjøtt, begrens mengden rødt kjøtt, brent/overstekt kjøtt, mer enn to alkoholenheter hver dag, oppdrettslaks, mat med mye karbohydrater, hvitt brød, raffinert sukker, genmodifiserte produkter, ferdigretter, micro-popcorn, chips, pommes frittes, peanøtter, hvitt mel.

Kilde:

https://www.godt.no/aktuelt/i/zEEkl1/saa-farlig-er-det-aa-spise-brent-mat?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row10_pos1&utm_medium=df-86-e24d9985

https://www.msn.com/nb-no/matogdrikke/matnyheter/de-20-mest-kreftfremkallende-matvarene/ss-BBFUdce?li=BBr5A5g&ocid=mailsignoutmd